מנהגים קולינריים של ראש השנה מסביב לעולם
כמה מעניין להתבונן בעולם התרבויות סביבנו ולראות עד כמה עשיר ומגוון הינו. לכל עם ולכל תרבות בעולם יש מנהגים ייחודיים לראש השנה - אולי החג העתיק ביותר של האנושות וחג שעדיין מיוחסת לו חשיבות עליונה. הבה נתבונן במנהגים הקולינריים של חגי ראש השנה סביב לעולם.
יפן
אכילת אטריות בשעה חצות היא מנהג נפוץ במקדשים בודהיסטיים ביפן- הדבר מסמל מזל טוב לשנה הבאה. ביפן ישנו גם מאכל מסורתי נוסף לראש השנה הנקרא מוצ'י. זוהי למעשה עיסה דביקה של אורז שכל בני המשפחה כותשים ביחד במשך זמן רב. את העיסה ניתן לעצב בצורות שונות, מרובעים או כדורים ועוד. נהוג להכינו לערב ראש השנה האזרחית החדשה והוא משמש גם כקישוט. בתוך הבית מונחת קופסת עץ שעליה הם מניחים שני כדורי המוצ'י, אחד גדול למטה ואחד נוסף, קטן יותר, מעליו, ועליהם סוג של תפוז או מנדרינה.
קובה
בקובה אוכלים 12 ענבים בחצות – הענבים מסמלים את 12 החודשים של השנה שעברה.
גרמניה
האמונה בגרמניה היא שאכילת דגי הרינג בשעה חצות בדיוק תביא מזל טוב לשנה הבאה. בנוסף, ישנו משקה מסורתי לראש השנה הנקרא Feuerzangenbowle. זהו פונץ מורכב מיין אדום, רום, תפוזים, לימון, קינמון וציפורן.
דרום ארה"ב
האמריקאים במדינות הדרומיות מאמינים שאכילת שעועית שחורה בערב ראש השנה תביא מזל טוב לשנה הבאה. בנוסף, הם נוהגים לאכול ירקות ירוקים כגון כרוב, עלי חרדל, חסה או תרד. יש עוד מאכל הנחשב למביא עושר ושגשוג לשנה הבאה – לחם תירס.
סין
כשמדובר בראש השנה הסיני, אין סוף למאכלים והמנהגים המיוחדים של החג הראשון של השנה הסינית אך ברצוננו לספר לכם פה על מאכל מיוחד אחד. אלה הם כיסנים קטנים הממולאים בבשר וירקות המתבשלים במרק ונקראים 'ג'יאו דזה'. ממש לפני שהשעון מראה חצות, מתרכזים בני המשפחה בסין ומכינים את הכיסנים ביחד: כל אחד עושה משהו אחר בתהליך: אחד מרדד את הבצק, השני מניח בו מילוי ומישהו נוסף סוגר את הכיסון ומניח אותו במרק להתבשל. אכילתם של הכיסנים בשעת חצות, כארוחה אחרונה בשנה היוצאת וראשונה בשנה החדשה, מסמלת את התקווה לשגשוג ושפע לשנה הבאה. נהוג גם להטמין באחד הכיסונים מטבע או סוכרייה ומי שזכה בהפתעה סימן הוא שיזכה במזל טוב מיוחד לאורך השנה.
פיליפינים
בפיליפינים חייבים לערוך את השולחן כך שיהיה מוכן לחצות בדיוק כי המסורת היא שעל מנת להבטיח שיהיה אוכל בשנה הבאה יש לאכול שפע מזון בחצות.
דנמרק
בדנמרק זו חובה של ממש לאכול דג קוד מבושל בערב ראש השנה.
ברזיל
בברזיל העדשים נחשבות למאכל מביא מזל לשנה הבאה וביום הראשון של החג נוהגים לאכול מרק עדשים או עדשים עם אורז.
פרו
המנהג בפרו הוא לאכול 12 ענבים (בדומה למנהג הספרדי) בדיוק כאשר השנה החדשה נכנסת. ההבדל הוא שבפרו, הענב ה-13 נאכל על מנת להבטיח מזל טוב והצלחה בשנה הבאה.
נורווגיה
הנורבגים מכינים דייסת אורז ומחביאים בה שקד שלם. זה שהשקד נפל בצלחתו יזכה בעושר ושגשוג.
יוון
ביוון נהוג לאכול מאפה מיוחד הנקרא ואסילופיתה, שבתוכו טומנים מטבע. את המאפה מחלקים לכולם – ממש עד לחיות הבית ועניי העיר. מי שבפרוסתו התגלה המטבע יזכה במזל בשנה הקרובה. מקור המנהג באגדה על ואסיליוס הקדוש שעזר לעניים לשלם את חובותיהם על יד כך שלקח מהם חפצי ערך כדי לתת לשליט אך לאחר מכן אפה לחם שבו הופיעו כבמעשה קסם כל הפריטים שניתנו לו. מלבד המאפה הזה מעלים היוונים על שולחנם אגוזים, ענפי זית, פירות טריים ודבש – כולם סמלים לשפע ולמזל בשנה החדשה.
עוד מתכונים טעימים במיוחד
- סלט שעועית עם תרד ולימון על לאבנהשל אורלי פלאי ברונשטייןקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(29 מדרגים)
- לחמניות סקונס עם גבינות, זיתים ועשבי תיבולשל נעמה גאוןקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(26 מדרגים)
- פוקאצ'ה פרעצל ללא לישהשל נעמה גאוןקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(22 מדרגים)
- ביסקוטי קמח מלא עם אגוזים וצימוקיםשל נעמה גאוןקטניותזמן הכנה:מהיררמת קושי:קלכמות:2 מנות(27 מדרגים)
אהבתי את המנהג בסין והן ביוון להטמין מטבע בתוך האוכל, שן שבורה או חנק נשמע לי ממש כמזל טוב ושפע ברכה
השיבומה עם ישראל נא להוסיף ראש דג (שנהייה לראש ולא לזנב) תפוח בדבש...... רימון........................ לובייה...................... עוגת דבש................. כרת.......................... ועוד..............................
השיבו